Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

Ve Velké Británii začala stavba nové vysokorychlostní trati, náklady přesáhnou bilion korun

Ve Velké Británii začala stavba nové vysokorychlostní trati, náklady přesáhnou bilion korun

V Evropě začala vznikat další vysokorychlostní trať. Společnost High Speed 2 (HS2) začala formálně se stavbou nového 225 kilometrů dlouhého úseku mezi Londýnem, Birminghamem a Lichfieldem. Jde aktuálně o největší infrastrukturní projekt v Evropě.

Zahájení první etapy stavby železnice oznámila HS2 v tiskové zprávě. První úsek počítá s vybudováním více než 50 kilometrů tunelů a 16 kilometry na mostech. Rozpočet počítá s částkou 35–45 miliard liber (1,035 – 1,331 biliónu korun), s dokončením se počítá v roce 2029–2033.

Současně se zahájením stavby běží i první soutěž na dodávku vlaků pro vysokorychlostní spojení, které mají dosahovat rychlosti až 360 kilometrů v hodině. Běží i výběrové řízení na dodavatele energie nebo zabezpečovacího zařízení.

Na první etapě se podílí prakticky všechny velké evropské a britské stavební firmy, jde většinou o sdružení několika podniků.

Mapa High Speed 2 ve Velké Británii. Foto: HS2

Ještě na počátku roku britská média spekulovala o konci celého projektu vysokorychlostní železnice kvůli rostoucím nákladům. Britská vláda ale nakonec rozhodla, že trať se postaví. Vysvětluje to i tvorbou pracovních příležitostí: obří projekt má po dobu výstavby přinést 22 tisíc pracovních míst.

Autor: Jan Sůra

Zdroj: zdopravy.cz

Zajímá vás téma
Vysokorychlostní tratě (VRT)?