Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

S rychlotratěmi Česku poradí britský odborník. Výhoda, že je nemáte, říká

S plány na vysokorychlostní vlaky má české vládě pomáhat britský odborník Andrew McNaughton, který stojí za projektem nové vysokorychlostní železnice HS2 ve Velké Británii. Na Železniční konferenci v Pardubicích to ve čtvrtek oznámil poslanec Martin Kolovratník. McNaughton by se měl podílet hlavně na chodu pracovní skupiny, která kvůli přípravě vysokorychlostních tratí vznikla.

Britský odborník nechce Česku navrhovat, kudy mají tratě vést, spíše působit jako kritický oponent návrhů ministerstva dopravy a Správy železniční dopravní cesty. „Fakt, že tu ještě vysokorychlostní tratě nemáte, je i výhodou. Můžete se učit od jiných zemí a z jejich chyb,“ řekl McNaughton. Ten za úspěšné projekty považuje především japonské a italské rychlovlaky.
Do Česka by měl britský odborník jezdit na konzultace zhruba jednou za dva měsíce. Cenu za jeho rady zatím stát nezveřejnil.McNaughton působí jako technický ředitel projektu HS2, což je nové vysokorychlostní spojení ve Velké Británii pro rychlost až 360 kilometrů v hodině. Po letech příprav se začne letos stavět první etapa z Londýna do Birminghamu. Jako strategický poradce působí i pro australskou vládu.
 
Příprava vysokorychlostních tratí v Česku byla až dosud ryze česká záležitost. Průlomem je i nedávná zakázka na studii proveditelnosti pro trať Praha – Drážďany, kterou bude připravovat český Cedop s francouzskou projekční firmou Egis Rail. Ta stojí za projekty nových rychlotratí ve Francii.
 
O přípravě rychlotratí se v Česku mluví dlouho, zatím ale přípravy příliš nepokročily. Poslanci před několika týdny zavázali svým usnesením vládu, aby přípravy urychlila.
 

Zajímá vás téma
Vysokorychlostní tratě (VRT)?