Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

Odvaha a návrat ke kořenům. To nám pomůže snížit emise.

Roman Lenner, zakladatel skupiny Valbek EU, má s projektováním nejen infrastrukturálních staveb desítky let zkušeností, od nás i ze světa. Možná i proto si na nějaká opatrná, politicky korektní vyjádření nepotrpí. Jde přímo k věci, i když se to nemusí vždy každému lehce poslouchat. Tak je tomu i v rozhovoru o tom, jak může stavebnictví přispět ke snižování emisí skleníkových plynů. „Ohledně spotřeby jsme doposud byli příliš velkorysí. Považuji oxid uhličitý za dobrý nástroj, abychom se opět vrátili k racionálnímu přemýšlení, resp. k racionalizaci celého stavebního procesu,“ říká v rozhovoru pro časopis Veřejné zakázky.

Evropská unie chce snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 % z úrovně roku 1990. Může k tomu přispět i stavebnictví?

Může, a dokonce musí. Přispět ke snižování emisí CO2 a dalších skleníkových plynů lze během celého stavebního procesu, počínaje výrobou materiálů, přes projekci, realizaci a užívání i demolici a recyklaci stavebního díla. Emise CO2 přímo souvisejí se spotřebovanou energií. Týká se to zejména návrhu, který by měl být posuzován právě z hlediska energie a spotřeby CO2. Je třeba se podívat na příslušné normy a předpisy, které dnes CO2 nerespektují. Ohledně spotřeby jsme doposud byli příliš velkorysí. Považuji oxid uhličitý za dobrý nástroj, abychom se opět vrátili k racionální přemýšlení, resp. k racionalizaci celého stavebního procesu. Posledních třicet let byla levná energie i materiály, před sto lety tomu ale bylo naopak. Naši předci potřebovali nejen při výstavbě více přemýšlet a být důvtipní. Protože dnes máme energie dostatek, tak máme zbytečně velkou spotřebu. Je třeba snižovat energetickou náročnost.

Celý rozhovor s Romanem Lennerem ke stažení

Zajímá vás téma
PPP pro veřejnou infrastrukturu?

Zajímá vás téma
Zelená města (Green Cities)?

Zajímá vás téma
BIM pro dopravní stavby?

Zajímá vás téma
Urychlení povolovacích procesů?