Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

Nehvizdy míří na železniční mapu. Jako terminál pro rychlovlaky Praha východ

Správa železnic připravuje otevřenou architektonickou soutěž na podobu nového terminálu vysokorychlostní železnice. Půjde o první takovou stavbu v Česku, která vyroste poblíž Nehvizd ve Středočeském kraji v blízkosti dálnice D11. Měl by nést název Praha východ.

Vyroste na chystaném prvním úseku vysokorychlostní železnice mezi Běchovicemi a Poříčany, kde Správa železnic aktuálně hledat dodavatele dokumentace pro územní rozhodnutí. Budovat terminály na rychlovlaky na okrajích velkých aglomerací je běžné zejména ve Francii, umožní to větší spádovost pro cestující nejen ze samotných měst, ale i jejich okolí.

„Cílem architektonické soutěže je nejen najít optimální řešení samotného vysokorychlostního terminálu s parkovištěm pro tři tisíce vozů a s propojením na autobusové linky pražské a středočeské integrované dopravy, ale také ideově pojmout urbanismus širšího okolí a napojení na blízkou dálnici D11,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Do přípravy soutěže proto Správa železnic zapojila i zástupce samosprávy městyse Nehvizdy a dalších okolních obcí. Na její průběh dohlédne Česká komora architektů.

Chystaný terminál má sloužit jako snadno dostupný nástupní bod pro obyvatele okresu Praha-východ a dalších částí Středočeského kraje a severovýchodu hlavního města. Terminál má nabídnout rychlé vlakové spojení pro pravidelné dojíždění do centra Prahy s cestovní dobou okolo patnácti minut i vysokorychlostní spoje do Brna, Jihlavy, Ostravy, Hradce Králové, Pardubic, Ústí nad Labem, Drážďan nebo Vídně.

Zdroj: zdopravy.cz

Zajímá vás téma
Vysokorychlostní tratě (VRT)?