Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

Lidské zdroje: Aby se společnosti z krize COVID-19 vynořily silnější, měly by nyní začít rekvalifikovat své zaměstnance.

  • 18. 6. 2020
  • Zpráva

Přizpůsobení dovedností a rolí zaměstnanců postpandemickým způsobům práce bude zásadní pro budování odolnosti provozních modelů. Neočekávaná současná situace nám přinesla řadu výzev, se kterými se bude muset vypořádat každý po svém. Společnosti si připomněly, že lidský kapitál, je pro mnohé z nich to nejcennější, co mají. Trendy současného vývoje v zahraničí předvídají, jak se Vaše podnikání bude vyvíjet v blízké budoucnosti. Zejména potřeby na lidské zdroje.

Otázka není, zda vůbec, ale kdo dříve. Přizpůsobení dovedností a rolí zaměstnanců novým způsobům práce bude zásadní pro budování odolnosti společností po dnešní krizi. Klíčový dopad nebude mít pandemie samotná, ale změny, které odstartovala – změny, které většina společností odkládala řadu let na neurčito, změny, které se dnes nezadržitelně stávají skutečností našeho života.

Je evidentní, že současná situace urychlila přijetí plně digitalizovaných postupů práce a řízení společností. Pracovníci napříč odvětvími musí přijít na to, jak se přizpůsobit rychle se měnícím podmínkám, a společnosti se musí naučit, jak přizpůsobit své zaměstnance novým rolím a činnostem.

Například prodejní dovednosti se budou muset posunout od dnešního nastavování videokonferencí k efektivnímu řízení vztahů se zákazníky ve vzdáleném „online“ prostředí. Manažeři budou muset přijít na to, jak vést své týmy ve virtuálním prostředí, jak udržovat soudržnost bez výhody neformální kávy, oběda nebo debaty na chodbě. Při návratu společností k normálu se pravděpodobně objeví nová sada dovedností a postupů, které změní jejich efektivitu a rychlost. Výsledkem budou menší potřeby kancelářských prostor, méně osobních jednání, nebo méně obchodních cest, zejména těch zahraničních.

Společnost McKinsey, pro naplnění těchto výzev, doporučuje společnostem, aby rozvíjely digitální a kognitivní schopnosti zaměstnanců, jejich sociální a emoční dovednosti a jejich přizpůsobivost a odolnost. Nyní je čas, aby společnosti zdvojnásobily rozpočty na vzdělávání a zavázaly se k rekvalifikaci.

Již dříve bylo obtížné nalézt nové talenty, nedostatek kvalifikovaných expertů je fakt, který Vás ovšem nemusí omezovat. Nabídněte nové vize stávajícím zaměstnancům nebo najměte nové a rekvalifikujte je.

McKinsey doporučuje šest kroků k rekvalifikaci:

  1. Rychle identifikujte dovednosti, na kterých závisí Váš nový obchodní model.
  2. Budujte dovednosti klíčových zaměstnanců rozhodujících pro tento nový model.
  3. Zahajte výukové plány šité na míru, aby se odstranily kritické mezery v dovednostech.
  4. Začněte hned, otestujte rychle a opakujte – nevyčkávejte.
  5. Docílit co největších změn, chovejte se jako malá společnost – ty se dokáží změnit rychleji.
  6. Držte si rozpočty na vzdělávání.

Zaměřte se na dovednosti, které pomohou Vašim zaměstnancům dobře reagovat na změny:

  • Rozšiřte schopnost pracovat v plně digitálním prostředí.
  • Rozvíjejte kognitivní dovednosti, aby klíčoví lidé reagovali na potřebu změn a inovací.
  • Posilujte sociálních a emocionálních dovedností k zajištění účinné spolupráce mezi lidmi.
  • Budujte dovednosti přizpůsobivosti a odolnosti, aby se lidem dařilo během měnící se situace.

Zdroj: McKinsey (článek v anglickém originálu “To emerge stronger from the COVID-19 crisis, companies should start reskilling their workforces now“)