Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

Doháníme Západ, PPP projekty můžou hodně pomoct, říkají Brázda a Troják v podcastu

Dálnice v Česku budí vášně. Další z vln emocí se zvedla, když v polovině února ministr dopravy podepsal smlouvu s francouzským konsorciem DIVia na dostavbu necelých 32 kilometrů dálnice D4 mezi Háji a Miroticemi. Proč? Protože jde v Česku o první projekt, který bude financovaný formou PPP, tedy jako spolupráce mezi státem a soukromou firmou.

„Na Západě se touhle formou financuje velká část infrastruktury, zdaleka nejde jenom o dálnice. To, že my si tohle téma teď poprvé zkoušíme, znamená, že jenom začínáme dohánět něco, co už v zahraničí dávno úspěšně existuje,“ říká Jan Brázda, partner poradenské společnosti PwC a odborník na veřejný sektor a financování infrastruktury.

Jeho partnerem při debatě o PPP projektech byl v našem Forbes studiu Jan Troják, ředitel projektového financování ČSOB. Oba manažeři mají s PPP projekty bezmála 15leté zkušenosti ze zahraničí a teď se o jejich výhodnosti snaží přesvědčit Česko.

Jak PPP financování probíhá? Na jaké projekty se dá do budoucna využít a co to může přinést? Jaká jsou jeho negativa? Poslechněte si celý díl Forbes BrandVoice podcastu:

Doháníme Západ, PPP projekty můžou hodně pomoct, říkají Brázda a Troják v podcastu

Zdroj: Forbes

Zajímá vás téma
PPP pro veřejnou infrastrukturu?